Αθήνα, 30-07-2011
Κύριε Πρόεδρε,
Αξιότιμοι κ. Βουλευτές
Είναι εξαιρετική η τιμή που βρίσκομαι σήμερα ενώπιον σας, αν δεν κάνω λάθος είναι η πρώτη φορά που αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. καλείται να εκφράσει τις απόψεις του, αλλά και να δώσει εξηγήσεις σε ένα διακομματικό έλεγχο στη Βουλή.
Θα προσπαθήσω να είμαι πολύ σύντομος στην εισαγωγή, για να έχουμε περισσότερο χρόνο να απαντήσω σε συγκεκριμένες ερωτήσεις.
Αρχίζοντας όμως εισαγωγικά θα ήθελα να σας καταθέσω την αγωνία μου, για το πώς εξελίσσεται το θέμα της βίας σήμερα στη χώρα μας. Μετά τα πανεκπαιδευτικά του 2007 και τον Δεκέμβριο του 2008, παρατηρείται μία συνεχής κλιμάκωση στη βία η οποία παρατηρείται στην χώρα μας. Ιδιαίτερα δε το τελευταίο διάστημα λαμβάνει πολύ μεγάλες ανησυχητικές διαστάσεις. Επιτρέψτε μου κ. Πρόεδρε να κάνω, για την διευκόλυνση της τοποθέτησης, έναν καταμερισμό των μορφών της βίας, όπως τουλάχιστον την βιώνουμε εμείς από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ.
Είναι η βία που προέρχεται κατά την διάρκεια των συγκεντρώσεων, έχουμε την βία που έχει σχέση με την αθλητική βία, που είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό και αυτό, έχουμε την τρομοκρατία, έχουμε την βία που ασκείται από διαφορές εγκληματικές οργανώσεις, κυρίως με την χρήση σήμερα μακρύκανων όπλων, τα γνωστά καλάσνικοφ. Είναι καθημερινή η χρήση στη χώρα μας, μέσα στις αστικές περιοχές, το καλάσνικοφ. Η έννοια του ΜΡ-5 και του ΟΥΖΙ έχει ξεχαστεί πλέον στην ελληνική κοινωνία και είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα η οποία καθημερινά δεχόμεθα επιθέσεις, ληστείες με μακρύκαννα όπλα τύπου καλάσνικοφ, καθημερινά πλέον και μάλιστα μέσα στην αστική περιοχή. Βέβαια, και μια νέα μορφή βίας, η ηλεκτρονική βία, αν μου επιτρέπεται να την ονομάσω, εννοώ σε αυτήν την οποία σήμερα διαμορφώνεται μέσα από τα μπλογκς.
Σε ό,τι έχει σχέση με το θέμα της βίας, που παρατηρείται κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων, όπως αναφέρθηκα και εισαγωγικά, μετά τα πανεκπαιδευτικά του 2007 και αυτά που επακολούθησαν το 2008 με το τραγικό περιστατικό της δολοφονίας του ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ, βλέπουμε ότι διαμορφώνεται μια τάση ριζοσπαστικοποίησης στις μικρές ηλικίες, που πλέον τυγχάνουν εκμετάλλευσης από τις ειδικές ομάδες των αναρχικών, οι οποίοι βρίσκοντας εύκολη τη δυνατότητα να παρεισφρέουν στις συγκεντρώσεις, που γίνονται ειρηνικά, την κατάλληλη στιγμή εκμεταλλευόμενοι το ότι είναι διάχυτοι εκεί μέσα, δημιουργούν επιθέσεις με σφοδρότητα. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται, και κυρίως μετά και την Κερατέα και λίγο πριν την Κερατέα αλλά στην Κερατέα, είχαμε μια όξυνση και βλέπουμε μία προοδευτική πλέον επιχειρησιακή αναβάθμιση στα μέσα τα οποία χρησιμοποιούν και επιτρέψτε μου να τα καταγράψω.
Παρατηρούμε πλέον ότι οι κλασσικές εμπρηστικές βόμβες μολότοφ, και εδώ κ. Πρόεδρε θέλω να καταθέσω την αγωνία μου, τείνει στην ελληνική κοινωνία να θεωρήσει την βόμβα μολότοφ ότι είναι παιδικό άθλημα ή άθυρμα , δηλαδή σαν να λέμε έπεσαν τόσες μολότοφ και δεν συμβαίνει τίποτα, ενώ είναι όπλο και θυμίζω ότι χρησιμοποιήθηκε από τους Ρώσους στο Σταλινγκραντ, ακόμα για την αναχαίτιση των Γερμανών. Τι παρατηρούμε; ότι η κλασσική μολότοφ που γνωρίσαμε το τελευταίο διάστημα από εμπρηστική γίνεται εκρηκτική. Μέσα στις μολότοφ χρησιμοποιούν αυτό που κοινώς λέμε γουρούνες, τις κινέζικες. Τα βεγγαλικά αυτά τα οποία έχουνε ισχυρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης και όπου μαζί με την έκρηξη είναι εκκωφαντικός ο θόρυβος. Έχουμε και τραυματισμούς αστυνομικών που έχουν χάσει την ακοή τους ή έχουν υποστεί μεγάλο βαθμό βαρηκοΐας, διότι σκάνε κοντά τους. Επίσης, μέσα στις μολότοφ βάζουν και ρινίσματα σιδήρου για να προκαλέσουν τραυματισμούς ή παχύρρευστα υγρά για να καθίσουν πάνω στις στολές των αστυνομικών και να προκαλέσουν πλέον εγκαύματα.
Παρατηρήσαμε ότι χρησιμοποιούνται τόξα, οι λεγόμενες βαλλίστρες και εκτοξεύουν βέλη, αεροβόλα όπλα, σφεντόνες που ρίχνουν μπουλόνια, πιστόλια εκτόξευσης ισχυρών κροτίδων σε μεγάλη απόσταση, έχουμε μάλιστα τραυματισμό πρόσφατα Υπαστυνόμου, όπου εδώ στην ανωφέρεια της Βουλής δέχθηκε φωτοβολίδα που ερρίφθη με πιστόλι επειδή ήταν στην ανωφέρεια της Βουλής και εβλήφθη από κάτω έσκασε μέσα στο κράνος του, έχει χάσει εντελώς την ακοή του και έχει τραυματιστεί σοβαρά στο ένα αφτί του και έχει χάσει και το άλλο από κει, και είχαμε επίθεση κατά τα γεγονότα στις 29 Ιουνίου όπου ερίφθη φωτοβολίδα κατά του κτιρίου της Βουλής, αλλά αστόχησε πέρασε από πάνω έσκασε στον Εθνικό κήπο όπου πήρε και δέντρο φωτιά. Έχουμε καδρόνια μεγάλου μήκους και σιδερόβεργες, πέτρες μάρμαρα που εκτοξεύονται σε μεγάλη απόσταση και εδώ πλέον βλέπουμε τι; Ορισμένοι αποφεύγουν πλέον να φέρνουν όταν η συγκέντρωση γίνεται σε χώρους που φοβούνται τους προελέγχους, επειδή αν καταληφθεί κάποιος με μολότοφ πάνω, ασκείται συνήθως δίωξη σε βάρος του κακουργηματικού χαρακτήρα. Εάν δεν είναι σε χώρο που μπορούν με ασφάλεια να προμηθευτούν τις μολότοφ, τότε παίρνουν μαζί τους βαριοπούλες ή άλλα όργανα με τα οποία εύκολα μπορούν να σπάσουν μάρμαρα και να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, διότι κατά τα στάδια των προελέγχων αυτά δεν αποτελούν αδικήματα και έτσι εξασφαλίζουν την ασφαλή τους προσέλευση στους χώρους, εάν βέβαια δεν είναι οι προσυγκεντρώσεις σε κάποιους χώρους όπως για παράδειγμα στο μουσείο όπου εκεί εκμεταλλεύονται το άσυλο το πανεπιστημιακό που ισχύει στο πολυτεχνείο και έτσι ας πούμε επειδή καθίσταται αδύνατος ο προέλεγχος από πλευράς αστυνομικών δυνάμεων μέσα από το πολυτεχνείο ή χρησιμοποιώντας τέτοιου είδους μεθοδεύσεις μπορούν και κατεβαίνουν στις συγκεντρώσεις πλήρως εξοπλισμένοι.
Χρησιμοποιούν πυροσβεστήρες κόνεος, ατομικούς πυροσβεστήρες ή μεγάλους για δημιουργία θολού περιβάλλοντος προκειμένου να μην μπορούν να αντιδράσουν οι αστυνομικές δυνάμεις και έτσι αυτό παράλληλα η ακόνη από τον πυροσβεστήρα δημιουργεί και προβλήματα στην μάσκα των αστυνομικών, δυσλειτουργίες, δημιουργεί προπέτασμα όπου χάνεται η ορατότητα με αποτέλεσμα να δέχονται επιθέσεις οι αστυνομικοί με τις πέτρες τα μπουλόνια και όλα αυτά, να μην βλέπουν από πού τους έρχεται και έτσι ας πούμε και το ένστικτο, ο φόβος για την επιβίωση και την αυτοσυντήρηση των αστυνομικών να αυξάνει αλλά και παράλληλα ας πούμε πολλές φορές οι αστυνομικοί να ενεργούν επιχειρησιακά στα τυφλά.
Έχουμε καπνογόνες βόμβες και ειδικά ας πούμε 28-29 ο όγκος των καπνογόνων που έπεσαν από πλευράς διαδηλωτών σε βάρος των αστυνομικών και η χρήση των πυροσβεστήρων είναι απίστευτος ο αριθμός, όπου δημιούργησαν και ένα πολύ μεγάλο ασφυκτικό περιβάλλον συν από τον καπνό που υπήρχε από τις φωτιές που άναβαν και παράλληλα βέβαια επιβαρύνονταν και από την χρήση των δακρυγόνων.
Επίσης, τελευταία έχουμε εκτυφλωτική χρήση των λέιζερ υψηλής ισχύος κατά των αστυνομικών δυνάμεων. Χρησιμοποιούν, ρίχνουν ομαδικά λέιζερ πάνω στις δυνάμεις των ΜΑΤ προκειμένου ας πούμε να τους τυφλώσουν, να μην μπορούν να βλέπουν και όλοι μας γνωρίζουμε ότι εκτός από την προσωρινή τύφλωση πολλές φορές υπάρχει και κίνδυνος πρόκλησης πολύ σημαντικών βλαβών στην όραση όταν εστιάζει υψηλής ισχύος λέιζερ για μεγάλο χρονικό διάστημα στην κόρη.
Σιδερολοστούς και βαριοπούλες, βλέπουμε ότι κατά κόρων χρησιμοποιούν πλέον σήμερα αντιοασφυξιογόνες μάσκες που εν πολύς προμηθεύονται μέσω του διαδίκτυου, πολύ καλής αντοχής οι διαδηλωτές και έτσι δεν επηρεάζονται εύκολα από τα χημικά τα οποία χρησιμοποιούμε και τελευταία έχουμε δει ότι χρησιμοποιούν και αμπούλες με χρώματα τα οποία ρίχνουν εναντίον μας για να σκεπάσουν στα κράνη και τις μάσκες για να μην μπορεί να υπάρχει αυτή η ορατότητα αλλά δυστυχώς έχουμε δεχτεί και καυστικά οξέα, υπάρχουν εγκαύματα αστυνομικών των ΜΑΤ που δέχτηκαν, με καυστκικό οξύ κάηκε η στολή τους και έπαθαν εγκαύματα στο σώμα, αλλά δυστυχώς τελευταία είχαμε και μπουκάλια με ούρα, μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη εκτοξεύονταν συστηματικά εναντίον των δυνάμεων των ΜΑΤ, με ούρα.
Και το μεγάλο πρόβλημα μας είναι ότι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, εκμεταλλεύονται την δυνατότητα να εισέρχονται ασφαλώς μέσα στο μεγάλο πλήθος των συγκεντρωμένων που προσέρχονται πολύ ειρηνικά αλλά είτε δεν λαμβάνουν τα μέτρα της περιφρούρησης για χ λόγους η εν πάση περιπτώσει όπως συνέβαινε και τελευταία ένα μεγάλο μέρος αυτών που κατέβαιναν στις διαδηλώσεις δεν είχαν και την εμπειρία των διαδηλώσεων και διαπιστώσαμε ότι δημιουργείται και είναι γνωστό αυτό, και η ψυχολογία το εξηγεί, ότι πολλές φορές λόγω των επιθέσεων των αστυνομικών εναντίον των προσώπων αυτών, δημιουργείτο και μια ψυχό-υποστήριξη από ευρύτερα στρώματα ατόμων που ήταν μέσα στην συγκέντρωση και δημιουργούσαν φραγμούς προστασίας όταν προσπαθούσαν να επιχειρήσουν οι δυνάμεις την απώθηση τους ή ενδεχομένως την σύλληψη τους που είναι σε αυτές τις περιπτώσεις αρκετά δύσκολη η σύλληψη διότι και τις απαιτούμενες δυνάμεις από πλευράς αριθμού δεν διαθέτουμε αλλά πρωτίστως η ενέργεια σ΄ ένα πλήθος μέσα για να ενεργήσεις σύλληψη εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για να έχουμε απώλεια ανθρώπινων ζωών η σοβαρούς τραυματισμούς και πάνω από όλα σε ένα επιχειρησιακό σχεδιασμό προέχει η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωή.
Κ. Πρόεδρε με όλο το σεβασμό, επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω την αγωνία μου ότι η άλλη πλευρά επιδιώκει να υπάρξει νεκρός αυτή την περίοδο. Στο παρελθόν και προσπαθεί και έχει μέσα σαφή σκοπό και έχουμε βιώσει, γι΄ αυτό αναφέρθηκα κ. Υπουργέ και από το 2007 και μετά διότι έχετε ζήσει και από κοντά γεγονότα και παρατηρείται μία πολύ μεγάλη ανησυχητική κλιμάκωση και μέσα από τους ιδίους πυρήνες από τους αναρχικούς από τους μπαχαλάκιδες από τις ίδιες τις εστίες της Μεσολογγίου, της Ναβαρίνου και τα γνωστά αυτά τα οποία βιώσαμε.
Παράλληλα όμως θέλω να επισημάνω ότι δημιουργείται μεν το τελευταίο διάστημα και μία θα έλεγα έτσι φασίζουσα ακροδεξιάς προσέγγισης βία, η οποία δεν έχει προς το παρόν τις διαστάσεις που έχει η από πλευράς αναρχικών. Κυρίως εκδηλώνεται με επιθέσεις εναντίον αλλοδαπών ή προσπαθούν να δημιουργήσουν και να προσελκύσουν ευρύτερα στρώματα υποστήριξης σε περιοχές που υποφέρουν από την μεγάλη παρουσία παρανόμων αλλοδαπών στη χώρα, ή με επιθέσεις εναντίον χώρων λατρείας μουσουλμάνων που λειτουργούν μεν παράνομα αλλά χρησιμοποιούνται ως χώροι λατρείας κ.λ.π., αλλά είδαμε τελευταίο στο Σύνταγμα και μία περίεργη, θα έλεγα συνεύρεση ατόμων του αναρχικού χώρου και ορισμένων που διακατέχονται από τέτοιες φασίζουσες ακροδεξιές απόψεις να δημιουργούν επιθέσεις ή να ανέχεται η μία την άλλη και να μην συγκρούονται μεταξύ τους όπως συνέβαινε και το παρελθόν στις επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων και κυρίως σε αυτές που είχαν στόχο το Κοινοβούλιο.
Εκείνο δε που είναι ας πούμε πάλι ανησυχητικό είναι ότι το τελευταίο διάστημα θα έλεγα ίσως ότι είμαστε και η μονή Ευρωπαϊκή χώρα που στοχεύετε ευθέως το Κοινοβουλευτικό Πολίτευμα, στοχεύετε ευθέος η Βουλή, κεντρικό σύνθημα είναι η επίθεση στην Βουλή, η κατάληψη της Βουλής και είδαμε ότι στις 29 του μηνός τα επεισόδια άρχισαν από μία συντονισμένη επίθεση πάνω από χίλια άτομα κατάλληλα εξοπλισμένα που έπεσαν στον φραγμό πάνω που είχαμε δημιουργήσει με τα δύφραχτα και μάλιστα δημιουργήσαμε το φραγμό με τα δύφραχτα στο πλαίσιο της επιχειρησιακής δράσης για να οριοθετήσουμε έναντι αυτών που φέρονται ότι θέλουν να διαδηλώσουν ειρηνικά, ότι μέχρι εκεί μπορούν να πλησιάσουν, να αποφύγουμε την σώμα με σώμα αντιπαράθεση, γι’ αυτό είχαμε τοποθετήσει τα δυφραχτα και ήμασταν αρκετά πίσω. Υπήρξε πολύ συντονισμένη επίθεση, σήκωσαν τα δυφραχτα στον αέρα, τα έσπασαν και υπήρξε προσωρινή οπισθοχώρηση των διμοιριών που ήταν μπροστά, αμέσως ανασυντάχθηκαν, έκαναν χρήση χημικών και από εκεί άρχισε μετά η ραγδαία κλιμάκωση των επεισοδίων η οποία είχε αρχίσει μεν από τις 08.30 το πρωί, αλλά γύρω στις 12.00 με την επίθεση, κλιμακώθηκε και κράτησε μέχρι τις 02.00 τα ξημερώματα. Με συνεχείς αγώνες με συνεχείς επιθέσεις, με σφοδρότητα επιθέσεων, έχω μια πληθώρα φωτογραφιών οι οποίες δεν είναι μονό από αστυνομικές είναι και από αυτές που έχουν δει την δημοσιότητα και μπορώ και να τις καταθέσω κ. Πρόεδρε, όπου φαίνεται ότι οι δρόμοι εδώ ουσιαστικά έχουν μετατραπεί σε όχθες ποταμών από την πέτρα, αυτό δε που φώναζαν και είναι καταγεγραμμένες οι συνομιλίες των συναδέλφων, ήθελαν να δοθεί η διαταγή για διάλυση της συγκέντρωσης που δεν μπορούσε να γίνει διότι αυτό ενείχε σοβαρούς κινδύνους για το πλήθος διότι έλεγαν από κάτω δεν αντέχουμε άλλο, «μας έχουν κτίσει» και κατά ομολογία και του δημάρχου Αθηναίων είναι πάνω από 20 τόνους η πέτρα και το μάρμαρο που έπεσε στην πλατεία Συντάγματος. «Μας έχουν χτίσει», με την έννοια ήταν τόσο μεγάλος ο όγκος από τις πέτρες, φαίνεται στις φωτογραφίες αν δείτε.
Επίσης, θέλω να επισημάνω ότι από τις 05-05-2010 που υπήρξε το τραγικό γεγονός να καούν τα τρία άτομα στην Marfin , υπήρξε μετά μία κάμψη από πλευράς παρουσίας των αναρχικών και επεισοδίων, βλέπουμε όμως ότι στην πορεία με την πρώτη ευκαιρία που τους δίδεται από τον Νοέμβριο του ‘10 αλλά κυρίως με την Κερατέα , όπου και εκεί είναι ένα σημαντικό γεγονός λέμε μια συνταύτιση των αναρχικών που έφυγαν από την Αθήνα και πήγαιναν στην Κερατέα όπου μαζί εκεί συμμαχούσαν με την τοπική κοινωνία, η οποία τοπική κοινωνία εν πάσης περιπτώσει διεκδικούσε αυτό το όποιο θεωρούσε δίκαιο, αλλά και εδώ είναι ένα πρωτόγνωρο από πλευράς και ανησυχητικής ζύμωσης που έγινε στην Κερατέα που είναι μία φιλήσυχη περιοχή, μία περιοχή που παραδοσιακά διατηρεί θα έλεγα και φιλικές σχέσεις με την αστυνομία, να παρατηρείται αυτό το κράμα της ανοχής της δράσης των αναρχικών εκεί, και μάλιστα να έχουμε δεχτεί στην Κερατέα, βολές ευθείες με κυνηγετικά όπλα, υπάρχει τραυματισμός συναδέλφου, εκεί να έχουμε την μεγάλη αναβαθμισμένη επιχειρησιακή δράση από πλευράς αναρχικών και με την ψυχραιμία που έδειξαν κάποιοι από την πλευρά της τοπικής κοινωνίας της Κερατέας αλλά και από την μεγάλη πραγματικά ψυχραιμία που έδειξαν και οι δυνάμεις των ΜΑΤ, απεφεύχθησαν εκεί τα χειροτέρα, διότι υπήρξε για πάρα πολλούς μήνες ένας εγκλωβισμός των δυνάμεων μας, όπου καθημερινά εκεί γίνονταν ένας πραγματικός πόλεμος.
Κ. Υπουργέ πιθανότατα ναι διότι από πλευράς αναρχικών αναβάθμισαν πολύ εκεί την επιχειρησιακή τους δράση και μάλιστα θέλω να τονίσω και δύο εκ νέου ανησυχητικά γεγονότα, ότι το θέμα της Marfin , εκεί ρίφθησαν μολώτοφ μέσα σε μία τράπεζα που είχε κόσμο μέσα και δεν μπορούμε να το θεωρήσουμε αυτό ως τυχαίο γεγονός διότι επακολουθούν και άλλα γεγονότα μετέπειτα ανάλογων περιστατικών.
Έχουμε την επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα των Εξαρχείων που έγινε τελευταία όπου στη συνέχεια στη λαϊκή αγορά των Εξαρχείων σταματούν δικυκλιστή ο οποίος ήταν της Ασφάλειας και περνούσε από εκεί, βάζουν φωτιά στη μηχανή, αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος το ντεπόζιτο να εκραγεί, δυστυχώς εκρήγνυται η μηχανή και τραυματίζονται τρεις πολίτες εκ των οποίων οι δυο πολύ σοβαρά μάλιστα ο ένας κινδύνεψε να χάσει και τη ζωή του.
Έχουμε επίσης 28 και 29 οργανωμένες επιθέσεις εναντίον τραπεζών στη Eurobank όπου μέσα υπήρχαν υπάλληλοι και έριξαν πάλι μολώτοφ υπήρξε άμεσος κίνδυνος να καούν εκ νέου υπάλληλοι εκεί και έγινε ειδική επιχείρηση των διμοιριών για να απελευθερώσουμε όπως έγινε και στην Αγροτική, έγινε και στην Εμπορική και σε μία σειρά άλλων τραπεζών ή οι επιθέσεις που έγιναν στο King George , στο Plaza το ξενοδοχείο, στη μεγάλη Βρετάνια. Ευθείες επιθέσεις εναντίον ξενοδοχείων τη στιγμή που γνώριζαν ότι μέσα υπάρχουν πολίτες, έχουμε δηλαδή μία πάρα πολύ ανησυχητική κλιμάκωση αυτής της βίας.
Επίσης, θέλω να αναφερθώ και στο θέμα της αθλητικής βίας. Η αθλητική βία σήμερα δεν παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά τα οποία γνωρίσαμε εμείς όταν ήμασταν νέοι, οπαδικές συγκρούσεις στα πλαίσια εν πάση περπτώσει. Σήμερα έχει επισέλθει ο χουλιγκανισμός , έχει επισέλθει ο αναρχισμός, έχει επισέλθει και εδώ μια μικρή μερίδα ακραίας φασίζουσας αντίληψης έτσι δεξιάς όπου ενεργούν ραντεβού θανάτου πέρσι προλάβαμε πάρα πολλά έχουμε οργανωμένες επιθέσεις εναντίον γραφείων συνδέσμων, έχουμε πάρα πολλές επιθέσεις που γίνονται εκτός αγωνιστικού χώρου αλλά και εντός αγωνιστικού χώρου όπου παρά τα αυστηρά μέτρα που λαμβάνουμε επειδή το πλαίσιο της νομοθεσίας είναι τέτοιο σήμερα που υπάρχει έτσι και μια θα έλεγα όχι και τόσο αποτελεματική αντιμετώπιση του όλου αυτού θέματος βλέπουμε να επισέρχονται μέσα και τα βαρελότα και τα εκρηκτικά και εν πολλοίς ας πούμε από πλευράς οργανωμένων οπαδών να μην υπάρχει καμία σχέση με την υποστήριξη της ομάδος αλλά να βρίσκονται και μέσα άτομα τα οποία ενδεχομένως αν τους ρωτήσετε πόσο είναι το αποτέλεσμα να μην το γνωρίζουν του αγώνα αλλά πάνε για να καταστρέψουν. Έχουμε πολύ μεγάλη αναβάθμιση και εκεί του θέματος της βίας και πολλά από τα άτομα αυτά είναι που συμμετέχουν και στα ίδια επεισόδια μετά στις διαδηλώσεις.
Επιτρέψτε μου να αναφερθώ στην τρομοκρατία. Παρατηρείται και εδώ θα έλεγα πολύ μεγάλη ανησυχητική έτσι διάσταση του θέματος της τρομοκρατίας και κυρίως δεν έχει καμία σχέση η τρομοκρατία σήμερα με την τρομοκρατία που γνωρίζαμε παλιά τη δεκαετία, κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης με τη 17 Νοέμβρη και λοιπά. Έχει κατέβει σε μικρές ηλικίες, υπάρχει η αντίληψη του χάους και της καταστροφής είδαμε ότι και ευτυχώς μέσα από μία επίπονη και συντονισμένη δράση αυτό τον ενάμιση χρόνο έχουμε συλλάβει 31 άτομα. Έχουμε συλλάβει και τα άτομα του Επαναστατικού Αγώνα, έχουμε συλλάβει μεγάλο αριθμό σε συνέχεια των συλλήψεων που υπήρξαν το καλοκαίρι του 2009 για τους Πυρήνες, έχουμε συλλάβει οργανώσεις και άτομα τα οποία ήταν έτοιμα να επιχειρήσουν μεγάλες τρομοκρατικές ενέργειες διότι οι εκρηκτικές ποσότητες που κατασχέσαμε ήταν πάρα πολύ μεγάλες. Είχαν βόμβες των 70 και 80 κιλών, έτοιμες, αυτοσχέδιες τις οποίες ας πούμε να χρησιμοποιήσουνε και τους προλάβαμε εν τω πράττεσθαι πριν βγούν από τη γιάφκα και πάνε να τις τοποθετήσουν ή βλέπουμε μία ανησυχητική θα έλεγα ευκολία στον εξοπλισμό τους. Έχουμε κατασχέσει οπλοστάσια ολόκληρα στον καθένα με όπλα αχρησιμοποίητα, καθαρά, τα οποία δεν φαίνονται να έχουν εμπλοκή σε άλλες τρομοκρατικές ενέργειες. Όπου και αυτό δημιουργεί πολύ μεγάλο προβληματισμό ως προς την ευκολία πλέον της διακίνησης και του εφοδιασμού τους με όπλα και νέα άτομα τα οποία είναι και αδίστακτοι χρήστες των όπλων αυτών και έχουμε και την τελευταία σύλληψη στην Πεύκη όπου σε ένα έλεγχο τυχαίο που επιχείρησε να κάνει το πλήρωμα της Άμεσης Δράσης και υπήρξε εκεί σύγκρουση ή τελευταία είδαμε ότι άτομο 21 ετών το οποίο είχε εξαφανιστεί από το σπίτι του, ζούσε 21 ετών σε καθεστώς καθαρής παρανομίας πυροβόλησε τον αστυνομικό σχεδόν εξ επαφής στο στήθος.
Είναι πρωτόγνωρο το μίσος αυτό και ανεξήγητο το οποίο υπάρχει σήμερα ας πούμε στα νέα παιδιά. Βέβαια δεν είμαστε αρμόδιοι εμείς ως Αστυνομία να το εξηγήσουμε είναι άλλων αλλά οφείλω όμως πραγματικά με πολύ μεγάλη αγωνία αυτή τη στιγμή να το καταθέσω διότι και ο τρόπος των κινήσεων, των επαφών και του συνωμοτισμού που ακολουθούν είναι πραγματικά για να διδάσκεται σε πολύ αναβαθμισμένη υπηρεσία πληροφοριών. Δηλαδή τρόπο κ. Βουλευτά που πραγματικά αποτελεί στοιχείο παρουσίας και εκπαίδευσης πραγματικά των ατόμων που ασχολούνται με τα θέματα αυτά.
Σε ότι έχει σχέση με το θέμα των εγκληματικών ενεργειών και εδώ όπως σας είπα και στην αρχή εκφράζω την αγωνία μου, πραγματικά. Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεχόμεθα αυτό τον καταιγισμό τον καλάσνικοφ καθημερινά. Έχουμε συνεχώς συγκρούσεις και καταδιώξεις και σοβαρούς τραυματισμούς αστυνομικών συλλήψεις επ αυτοφώρο δραστών αλλά πρέπει να δούμε ότι μέχρι πριν από λίγο η κατοχή καλάσνικοφ ήταν πλημμέλημα. Έγινε μια προσπάθεια, έγινε κακούργημα με προβλεπόμενη ποινή μέχρι 10 έτη αλλά με το ισχύον καθεστώς προφυλακίσεως ουσιαστικά είναι πολύ δύσκολο κάποιος που καταλαμβάνεται με καλάσνικοφ να προφυλακιστεί. Και νομίζω, έχω έτσι ορισμένους προβληματισμούς σε ότι αφορά το θέμα της νομοθετικής έτσι παρέμβασης που κατά την άποψή μας ενδεχομένως θα ήταν σκόπιμο να εξεταστεί κατά πόσο χρειάζεται ή όχι διότι ορισμένες μορφές ένοπλης βίας δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο κοινός παραβάτης ή ένας απλός εγκληματίας.
Όμως παράλληλα ένα θέμα είναι και μία θα έλεγα σύγχρονη μορφή ψυχολογικής βίας που εφαρμόζεται μέσω των blogs είναι ένα θέμα σύγχρονο ένα θέμα το οποίο ανοίγει μία μεγάλη συζήτηση ως προς το θέμα του διαδικτύου επειδή όμως ως Ελληνική Αστυνομία έχουμε κάνει μία πολύ μεγάλη θα έλεγα έτσι δουλειά στο θέμα της Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και μπορούμε να πούμε ότι μέσα από μία έτσι διαχρονική προσπάθεια της πολιτείας για να στηρίξει το θέμα αυτό της δίωξης της Ελληνικής Αστυνομίας είμαστε σε πάρα πολύ καλό επίπεδο θα έλεγα ότι ίσως είναι από τους τομείς και που ως Ελληνική Αστυνομία είμαστε υπερήφανοι σε παγκόσμιο επίπεδο για τη δράση μας αυτή και μάλιστα με την τελευταία αναβάθμιση που έγινε της Υπηρεσίας με τη σύσταση της υπηρεσίας του Οικονομικού Εγκλήματος και Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και με το επιστημονικό προσωπικό τους Αξιωματικούς ειδικών καθηκόντων που πήραμε και έχουν εμπλουτιστεί αυτές οι υπηρεσίες εκτιμούμε ότι θα αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο την επιχειρησιακή μας δράση.
Επιτρέψτε μου όμως αφού προσπαθώ να ολοκληρώσω το κομμάτι αυτό το επιχειρησιακό, να επιχειρήσω και μια μικρή αναφορά, δεν θα ήθελα να αναφερθώ ιδιαίτερα εκεί, αλλά και λίγο με την εμπειρία μου, την προϋπηρεσία μου ως εκπρόσωπος τύπου αλλά και αυτό που βιώνουμε σήμερα και από πλευράς, από τη θέση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αισθάνομαι απόλυτα την ανάγκη να κάνω μια επισήμανση ανεξάρτητα που μπορεί να δημιουργήσει προβληματισμούς από πλευράς ΜΜΕ ή δεν ξέρω ενδεχομένους άλλου είδους αντιδράσεις αλλά το θεωρώ επιβεβλημένο από τη πλευρά μου να το κάνω διότι το θεωρώ πολύ κρίσιμο θέμα.
Θα πρέπει το θέμα των κανόνων δεοντολογίας, που θα πρέπει να διέπουν γενικότερα το θέμα της λειτουργίας του τύπου και των ΜΜΕ, και των ηλεκτρονικών μέσων και από πλευράς λειτουργών του τύπου αλλά και των αρμοδίων ανεξάρτητων αρχών θα πρέπει να το δούμε με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα και με την προσοχή που χρειάζεται διότι το κατανοώ ότι τα ΜΜΕ σήμερα μέσα στο σκληρό ανταγωνιστικό περιβάλλον που λειτουργούν και με δεδομένο ότι τα θέματα αστυνομικού ενδιαφέροντος προσελκύουν πάντα τα ΜΜΕ αλλά εξασφαλίζουν έτσι και μια υψηλή ακροαματικότητα ή αναγνωσιμότητα είναι πραγματικά δύσκολο κάποιος να βρει την ισορροπία της είδησης, της καλόπιστης κριτικής ή της προβολής, της υπερπροβολής κάποιων δράσεων που ενδεχομένως ας πούμε δημιουργούν άλλου είδους προβλήματα και αναφέρομαι ας πούμε σε θέματα μιμητισμού, ηρωοποίησης, παρουσιάζουν μια εικόνα αδύναμου κράτους, δημιουργείται μία, θα έλεγα πολλές φορές, μια επιπόλαιη κριτική ως προς την επιχειρησιακή δράση της αστυνομίας ή μη, δρα η αστυνομία κατακρίνεται, δεν δρα κατακρίνεται παράλληλα τείνει να δημιουργήσει ένα περιβάλλον κοινωνικής περιθωριοποίησης για τον αστυνομικό. Που και αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο και πρέπει να το προσέξουμε διότι και ο ίδιος ως άτομο αλλά και η οικογένειά του και τα παιδιά του, ζουν σε ένα κοινωνικό περίγυρο εκτιμούμε ότι δουλεύουν και προσφέρουν στην κοινωνία, υπάρχουν πάντα οι εξαιρέσεις για τις οποίες όλοι αγωνιζόμαστε αυτές να είναι οι λιγότερες και όπου διαπιστώνονται ο πέλεκυς της τιμωρίας και ο διοικητικός και ο ποινικός να είναι αυστηρός αλλά δεν μπορεί ακόμη 40 χρόνια μετά την δικτατορία ή άλλα τόσα από τον εμφύλιο η ελληνική αστυνομία σήμερα να ζει με τις σκιές και τα φαντάσματα του παρελθόντος.
Είναι πολύ μεγάλη η αγωνία μας σε αυτό το θέμα. Σήμερα στις ειδικές υπηρεσίες, στα ΜΑΤ και λοιπά υπηρετούν νέα παιδιά και νομίζω και στις άλλες δράσεις που έχει η αστυνομία, δεν μπορεί να δημιουργείται αθέλητα μεν αλλά να ωθείται κάποιος σε μια κοινωνική περιθωριοποίηση. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο ακόμη και για την ψυχολογική στήριξη του αστυνομικού και τη διασφάλιση όλου εκείνου του περιβάλλοντος που χρειάζεται για να μπορεί να ενεργεί μέσα σε ένα άλλο περιβάλλον αυτοκυριαρχίας, ψυχραιμίας και εν πάση περιπτώσει με την υπευθυνότητα που απαιτείται να έχει ένας δημόσιος λειτουργός ως αστυνομικός. Ή δεν μπορεί ας πούμε για παράδειγμα το τελευταίο διάστημα να προβάλλονται κακοποιοί και να υπερηφανεύονται για τη δράση τους, για τις απαγωγές ότι είναι τα πρωτοπαλίκαρα των απαγωγών, ότι δεν μπορεί το κράτος να βρει τα λύτρα τους ή εν πάση περιπτώσει να επιχειρείται με μεγάλη δεξιοτεχνία ένας εξευτελισμός των αστυνομικών με την έννοια ότι σε κατ’ οίκον έρευνα έκλεψαν τα μποξεράκια του κακοποιού διότι ήταν ας πούμε μάρκας, τη στιγμή που όλοι ξέρουμε ότι όλα αυτά γίνονται με την παρουσία εισαγγελικών λειτουργών και εν πάση περιπτώσει τέτοιου είδους απαξιωτικές αναφορές και συμπεριφορές προσβάλουν τον καθένα ή στο πλαίσιο της τρομοκρατίας υπάρχει μια υπερπροβολή της δραστηριότητας των τρομοκρατών, μια υπερπροβολή και ανάλυση των διαφόρων προκηρύξεών τους και λοιπά και έτσι να καλλιεργείται ένα κλίμα ηρωοποίησης ατόμων και επίσης θέλω να θυμίσω, και κ.Υπουργέ το ζήσατε, το θέμα των πυρήνων της φωτιάς. Όταν έγιναν οι πρώτες συλλήψεις όλοι προσπάθησαν να κάνουν μια απαξίωση τα παιδιά με την κατσαρόλα, δεν είναι όμως τόσο απλό το θέμα των πυρήνων ή τα παιδιά με την κατσαρόλα. Σας θυμίζω τις επιστολές τις οποίες έστειλαν μέχρι και στο εξωτερικό, τα εκρηκτικά που βρήκαμε πάνω τους, αυτά τα οποία επιχειρούσαν και εν πάση περιπτώσει ας πούμε κάτω από πολύ μεγάλες δυσκολίες επιχειρησιακές και επίπονες προσπάθειες κατορθώσαμε να φτάσουμε και ένα μέρος αυτών να συλλάβουμε γιατί ουδείς μπορεί σήμερα να πει και με βεβαιότητα να πει και πόσοι είναι.
Επειδή μακρηγόρησα και για τη συντομία του χρόνου θα παραλείψω κάποια πράγματα πιστεύω μέσα από τις συζητήσεις θα βγουν αλλά νομίζω κ.Πρόεδρε και αξιότιμοι κ.Βουλευτές, επιτρέψτε μου να κάνω και 2-3 προτάσεις. Μιλάμε όλοι σήμερα για τις συγκεντρώσεις και για τη στάση της αστυνομίας και αν η αστυνομία συλλαμβάνει ή δεν συλλαμβάνει και λοιπά. Θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι έχουμε ένα νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το δικαίωμα του συνέρχεσθε, το οποίο αναφέρεται στην περίοδο της δικτατορίας. Δεν υπάρχει σήμερα κανένα νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο να ορίζει με ένα τρόπο σύγχρονο το θέμα, το πότε κάποιος δικαιούται να συνέρχεσθε, κάτω από ποιες προϋποθέσεις, τι ενδεχομένως ευθύνη σηματοδοτεί για αυτόν που αναλαμβάνει να οργανώσει μια συγκέντρωση και αν πρέπει να σηματοδοτεί, αν έχει κάποιες υποχρεώσεις ως προς το θέμα της περιφρούρησης ή όχι ή εν πάση περιπτώσει ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα διέπει το δικαίωμα του συνέρχεσθε αλλά παράλληλα θα προβλέπει και ένα σύγχρονο πλαίσιο κανόνων εμπλοκής της αστυνομίας, για να ξέρει ο καθένας κάτω από ποιες προϋποθέσεις λειτουργεί, μέχρι που δικαιούται, πως δικαιούται ή αν θα πρέπει ενδεχομένως να εξεταστεί και το θέμα ή αν είναι κάποιος αστικά υπεύθυνος όταν καταστρέφει και συλλαμβάνεται και καταδικάζεται για αυτά τα θέματα και τις καταστροφές που προκαλεί στη δημόσια περιουσία ή οπουδήποτε αλλού. Και είναι πολύ κρίσιμο το θέμα της περιφρούρησης. Υπάρχουν όπου λειτουργεί η περιφρούρηση και συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις που λαμβάνουν μέτρα ουσιαστικής περιφρούρησης, περιττεύει η παρουσία της αστυνομίας.
Μέτρα για την αθλητική βία. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο και με το πρόβλημα που έχει προκύψει μετά του στοιχήματος και όλων αυτών της απαγγελίας των κατηγοριών για το θέμα του στησίματος για τα στημένα παιχνίδια, νομίζω ότι θα είναι πάρα πάρα πολύ δύσκολο και επικίνδυνο το περιβάλλον το οποίο θα δημιουργηθεί με την έναρξη του νέου πρωταθλήματος. Εδώ πολλές συζητήσεις έχουν γίνει κατά το παρελθόν, πάρα πολύ ας πούμε και από τους παρισταμένους υπουργούς και από άλλους έχουν επιχειρήσει να φέρουνε νομοθετικά μέτρα. Υπάρχουν εκ γενείς δυσκολίες μέσα στην ελληνική κοινωνία και νομίζω ότι ορισμένα πράγματα, επιτρέψτε μου από την εμπειρία μου τόσα χρόνια στην αστυνομία να σας πω, χρειάζεται μια διακομματική συναίνεση σε ορισμένα πράγματα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Αλλά αρκεί και μόνο αυτό και την ανάγκη που χρειάζεται για να ληφθούν νομοθετικά μέτρα, όπου εμείς ως υπουργείο και ως ελληνική αστυνομία έχουμε κάνει τις προτάσεις μας, αν χρειαστεί στην πορεία μπορώ να αναφερθώ και συγκεκριμένα, στους αγώνες τους ευρωπαϊκούς δεν γίνεται απολύτως τίποτα, διότι οι ποινές που προβλέπονται από τα ευρωπαϊκά όργανα είναι πάρα πολύ αυστηρές και αμέσως εφαρμογής, ενώ οι ίδιες ομάδες όταν συμμετέχουν στο εσωτερικό πρωτάθλημα, είμαστε όλοι μάρτυρες αυτό το οποίο βιώνουμε και είμαι πολύ πρόχειρος εάν υπάρξει έτσι ερώτηση να σας αναφέρω και για τι δυνάμεις εμείς απασχολούμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα εκεί και βέβαια τι σοβαρούς τραυματισμούς έχουμε δεχτεί τουλάχιστον και για τις προηγούμενες περιόδους αλλά ας δούμε στην τελευταία του πρωταθλήματος.
Επίσης σε ότι έχει σχέση με το θέμα του θεσμικού πλαισίου, που διέπει την έκτιση των ποινών όσων καταδικάζονται για τρομοκρατία ή για οργανωμένο έγκλημα και μάλιστα με την μορφή αυτών που χρησιμοποιούν όπλα και λοιπά. Αν και δεν είναι θα έλεγα τόσο από πλευράς αστυνομίας δόκιμο να θέσουμε αυτά τα θέματα, επειδή όμως πραγματικά έχουμε μέσα από αυτή την μακρόχρονη εμπειρία μας, που ασχολούμαστε με αυτά, επιτρέψτε μου να σας πω 2-3 πράγματα ότι θα πρέπει κάποιες ποινές να εκτελούνται. Και δεν μπορεί αυτός που καταδικάζεται για οργανωμένο έγκλημα, για ληστείες με μακρύκανα όπλα και λοιπά ή για τρομοκρατία να υφίσταται τις ευεργετικές διατάξεις που ισχύουν για ένα κοινό παραβάτη διατάξεων του κοινού ποινικού δικαίου. Χρειάζεται ουσιαστικά κάποιος να αντιλαμβάνεται ότι η ποινή η οποία θα του επιβληθεί, δεν ξέρω αν πρέπει να είναι μεγάλη ή μικρή, αλλά αυτή που θα του επιβληθεί θα εκτιθεί.
Επίσης, υπάρχει ένα κατά την άποψη μου κρίσιμο θέμα που διέπει το θέμα της μεταχείρισης αυτών που καταδικάζονται κατά την παραμονή τους στη φυλακή. Παρατηρούμε λόγω των δυσκολιών που έχει ας πούμε σήμερα το θέμα της σωφρονιστικής μεταχείρισης των κρατουμένων λόγω και της υπερφόρτωσης στις φυλακές και μία σειρά άλλων προβλημάτων, οι κατάδικοι για την τρομοκρατία να συνευρίσκονται στα ίδια κελιά με τους ποινικούς, με το οργανωμένο έγκλημα και να παρατηρείται μία ριζοσπαστικοποίηση και των μεν και των δε μέσα στις φυλακές, θέμα της χρήσης των κινητών τηλεφώνων μέσα στις φυλακές είναι καθοριστικής σημασίας και ουσιαστικά να παρατηρείται πλέον μία ριζοσπαστικοποίηση και μέσα στο χώρο των φυλακών και μία θα έλεγα πολύ ανησυχητική όσμωση του οργανωμένο εγκλήματος και της τρομοκρατίας.
Και συμπερασματικά επιτρέψτε μου ως επίλογο να αναφέρω κ. Πρόεδρε και Αξιότιμοι κ. Βουλευτές ότι είναι ανάγκη στη χώρα μας να υπάρξει ένα δόγμα εσωτερικής ασφάλειας. Στο πλαίσιο της εθνικής συναίνεσης για την εθνική ασφάλεια της χώρας, πραγματικά είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρξει ένα δόγμα εσωτερικής ασφάλειας, όπου η χώρα μας, η πατρίδα μας, να μπορεί να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τόσο τις παραδοσιακές απειλές και κινδύνους όσο και τις νέες ασυμμετρικές προκλήσεις που προέρχονται από ένα δραματικά συνθετότερο και ιδιαίτερα απρόβλεπτο διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον. Κατά την άποψη μας, το δόγμα εσωτερικής ασφάλειας θα πρέπει να περιλαμβάνει τις εξής ευρείας θεματικές ενότητες: το όραμα και τις κεντρικές αξίες για την επίτευξη ενός ασφαλούς εσωτερικού περιβάλλοντος, περιγραφή του περιβάλλοντος ασφαλείας, και των προκυπτουσών απειλών, προκλήσεων και προβλημάτων ασφαλείας για τους πολίτες. Στόχοι και αποστολές, βραχυπρόθεσμοι, μεσοπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι. Ιεράρχηση των στόχων και των αποστολών, διαθέσιμα μέσα, εργαλεία και δυνατότητες για την επίτευξη των κεκτημένων στόχων.
…ο κεντρικός επιχειρησιακός σχεδιασμός ξεκινάει με ορισμένες βασικές παραμέτρους. Η πρώτη παράμετρος είναι η διασφάλιση του δικαιώματος του συνέρχεστε σε αυτούς που θέλουν να συγκεντρωθούν και να διαδηλώσουν ειρηνικά. Επίσης βασική παράμετρος είναι όσο το δυνατόν από την επιχειρησιακή δράση της αστυνομίας να αποφευχθεί η απώλεια ανθρώπινης ζωής ή ο σοβαρός τραυματισμός και οπωσδήποτε μετά η προστασία των δημοσιών κτιρίων και η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των δημοσιών υπηρεσιών που τελευταία σε ένα βαθμό απειλούνται…
…να έρθω στο κρίσιμο θέμα στις 28 και 29 ή και στις 15 γιατί είχαμε μια κλιμάκωση από τις 15 που έγιναν οι πρώτες συζητήσεις στη Βουλή και στην συνέχεια ήταν 28-29. Είχε προαναγγελθεί με παρά πολλούς τρόπους ότι στις 15 ή μετά ανάλογα πως θα εξελίσσονταν οι ημερομηνίες για τη συζήτηση του μνημονίου και των υπολοίπων, ότι θα επιχειρηθεί αποκλεισμός της Βουλής , παρεμπόδιση της εισόδου των βουλευτών και αφήνονταν βέβαια να καλλιεργείτε χωρίς όμως να είναι ορατό το κέντρο το οποίο έβγαζε αυτή την φήμη ότι να καεί η Βουλή, να μπούμε στην Βουλή, να πέσει η Βουλή.
Άρα τουλάχιστον για τις 28-29 κεντρικός σχεδιασμός ήταν, να μην έχουμε απώλεια ανθρώπινης ζωή, να μην έχουμε σοβαρό τραυματισμό, αυτοί που θα θέλουν να διαδηλώσουν, να διαδηλώσουν, αλλά σε κάθε περίπτωση να υπάρξει η προστασία της Βουλής, να μην υπάρξει κατάληψη της Βουλής, να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του κοινοβουλίου, αλλά και η προστασία της ευρύτερης περιοχής οπού στεγάζονται υψηλής σημασίας κυβερνητικά κτίρια, το Προεδρικό Μέγαρο, το Μέγαρο Μάξιμου, το Υπουργείο Εξωτερικών
Εδώ θέλω να τονίσω το εξής, ότι υπήρξε ένας επιχειρησιακός σχεδιασμός ιδιαίτερα δύσκολος και λεπτός και θέλω να υπενθυμίσω, και ευχαριστώ και τον κ. Υπουργό για τα συγχαρητήρια στην αστυνομία, ότι στην Ισπανία , υπήρξε αποβίβαση των βουλευτών από ελικόπτερα και μπήκαν στο κοινοβούλιο.
Εδώ ήταν πραγματικά θέμα εθνικής αξιοπρέπειας, το να λειτουργήσει το κοινοβούλιο διότι είχαμε ουσιαστικά στην χώρα μας, έχουμε και την παγκόσμια πρωτοτυπία, να απειλείτε το κοινοβούλιο σε εισαγωγικά από πολίτες και να καλλιεργούνται αντιλήψεις κάτω περί άμεσης δημοκρατίας, περί κατάληψης του Συντάγματος. Και πράγματι ο σχεδιασμός αυτός απαιτούσε και την ύπαρξη μεγάλων δυνάμεων. Φέραμε δυνάμεις από την επαρχεία, διότι έπρεπε να εξασφαλίσουμε το κοινοβούλιο, έπρεπε να εξασφαλίσουμε την ομαλή προσέλευση και αποχώρηση των βουλευτών … με δεδομένο ότι έπρεπε να έχουμε ορισμένες δυνάμεις αγκιστρωμένες στη φύλαξη αυτών των κτιρίων που ήταν υψηλής επικινδυνότητας, οι δυνάμεις που είχαμε για να αντιμετωπίσουμε τα άτομα που δημιουργούσαν τα επεισόδια, ήταν γύρω πάντως στα 240 άτομα. Γιατί το λέω; Διότι αυτό θα πρέπει να εκτιμηθεί σε σχέση και με την ποσότητα των δακρυγόνων που ρίξαμε διότι έχεις δυνάμεις λίγες που μπορείς να παρατάξεις γιατί πρέπει να κρατήσεις τους φραγμούς και όλα αυτά δέχτηκαν σφοδρότατες επιθέσεις, δηλαδή νομίζω ότι αξίζει το κόπο να ρίξετε μια ματιά στις φωτογραφίες.
Και με βάση αυτά θεωρούμε ότι ο επιχειρησιακός μας σχεδιασμός πέτυχε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Σε ότι αφορά τις δυνάμεις, γιατί αναφέρω και τον αριθμό, διότι και 28 και 29 του μηνός ήταν οι ίδιες δυνάμεις, με ένα πεδίο από το πρωί μέχρι το βράδυ, διότι και μετά τη λήξη των επεισοδίων στις 28 του μηνός, παρέμειναν οι συγκεντρωμένοι στο Σύνταγμα όπου έπρεπε εμείς να έχουμε ανεπτυγμένες τις δυνάμεις για την ασφάλεια της Βουλής και των άλλων κυβερνητικών κτιρίων. Και από το πρωί, αν λάβουμε υπόψη μας ότι τα πρώτα επεισόδια άρχισαν 8.30 ώρα το πρωί στις 29 του μηνός και τράβηξαν μέχρι τις 2 το βράδυ και έπρεπε να παραμείνουν επίσης οι δυνάμεις μέχρι το πρωί, με τον αριθμό αυτό που σας ανέφερα, και ειδικά αυτούς που ενεπλάκησαν άμεσα στα επεισόδια, σημαίνει ότι τα άτομα αυτά δούλεψαν σε ένα συνεχές επιχειρησιακό περιβάλλον, στον αριθμό αυτό που αναφέρατε κ.Υπουργέ. Με φόρτο 30 κιλά τουλάχιστον ο καθένας πάνω, με τις ασπίδες και όλα αυτά τα εξαρτήματα και κάτω από τις συγκεκριμένες θερμοκρασίες που υπήρχαν εκείνη την περίοδο.
Και εδώ επίσης υπήρχε ένας κεντρικός σχεδιασμός να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε να μην εξαπλωθούν τα επεισόδια. Και να μην παρατηρηθεί το φαινόμενο του Δεκεμβρίου του 2008, διότι μέσα στον όλο σχεδιασμό, αυτών που ήθελαν να δημιουργήσουν αυτό το μπάχαλο, ήταν ας πούμε και υπάρξει και μια ευρύτερη διάχυση των επεισοδίων και ουσιαστικά να παρουσιασθεί μια Αθήνα του 2008 ενδεχομένως και χειρότερη.
Και βέβαια όλα αυτά με τα μέσα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας. Τα οποία συγκρινόμενα με αυτά που διαθέτουν άλλες σύγχρονες αστυνομίες, ευρωπαϊκές, τα δικά μας είναι ελάχιστα … σε ότι έχει σχέση πάντως με τους τραυματίες, είχαμε 29 του μηνός, μόνο θα αναφερθώ 106 τραυματίες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία. Ένας δε αριθμός μεγάλος από αυτούς, πάνω από 20 περίπου 20, εξακολουθούν να είναι με αναρρωτικές άδειες μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα με πολύ σοβαρούς τραυματισμούς. Εάν δε λάβουμε υπόψη μας ότι οι δυνάμεις, δηλαδή μια παρατακτή δύναμη των ΜΑΤ σήμερα στην Αθήνα είναι γύρω στα 450 άτομα, όταν έχουμε 186 άτομα τραυματίες, μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό απωλειών που και το αξιόμαχο των δυνάμεων αυτών, αφενός μεν το υποβιβάζει σημαντικά αλλά δημιουργεί από την άλλη και ένα πολύ αυξημένο φόβο στους αστυνομικούς και ένστικτο αυτοσυντήρησης άρα και μία θα έλεγα από την πλευρά τους πιο διστακτικότητα ή από ορισμένους μέσα από ένα πλαίσιο φόβου, μια πιο μεγαλύτερη επιθετικότητα.
Πάντως με τη ευκαιρία αυτή, έχω την υποχρέωση ως Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο να σας διαβεβαιώσω ότι τουλάχιστον κουκουλοφόροι στις τάξεις της αστυνομίας ή με την ανοχή της αστυνομίας ή λογικές λειτουργίας παρακράτους δεν υφίστανται. Και αυτό θα αποτελούσε προσβολή και στους αγώνες τους δικούς σας και όλων μας που έχουμε κάνει και έχουνε γίνει για την εμπέδωση της δημοκρατίας στη χώρα και όσων πέρασαν από το Υπουργείο, κατά διάφορα χρονικά διαστήματα, ως Υπουργοί, από τη μεταπολίτευση και μετά…