Tι ισχύει για την ανανέωση του εγγράφου διαμονής του άρθρου 18 παρ. 4 της Συμφωνίας Αποχώρησης; Τι δικαιολογητικά απαιτούνται για το σκοπό αυτό;

Όλοι οι αιτούντες απαιτείται να προσκομίσουν, στην αρμόδια Υπηρεσία, τα εξής κοινά δικαιολογητικά:

  • Αίτηση, η οποία χορηγείται από την αρμόδια αστυνομική Υπηρεσία.
  • Διαβατήριο ή ταξιδιωτικό έγγραφο σε ισχύ, αναγνωρισμένο από την Ελλάδα.
  • Τέσσερις (4) έγχρωμες πρόσφατες φωτογραφίες σε φυσική μορφή, με τεχνικές προδιαγραφές ίδιες με αυτές των διαβατηρίων, όπως κάθε φορά ισχύουν.
  • e-Παράβολο δέκα έξι (16,00) ευρώ. Το e-Παράβολο είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (https://gsis.gr/polites-epiheiriseis/pliromes-kai-eispraxeis/e-paravolo) με στοιχεία:

«Φορέας Δημοσίου»: Δημόσιας Τάξης Π.τ.Π./Ελληνική Αστυνομία
«Κατηγορία Παραβόλου»: Άδεια διαμονής του Άρθρου 18 παρ. 4 της Σ.Α.
«Τύπος Παραβόλου» : [ 2296 ] Χορήγηση- Ανανέωση – Αντικατάσταση Άδειας Διαμονής

Σημειώνεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την κατάθεση του e-Παραβόλου στον αρμόδια Υπηρεσία αποτελεί η πληρωμή του. Μη πληρωμένα παράβολα δεν γίνονται αποδεκτά από την αρμόδια Υπηρεσία.  

  • Προηγούμενη άδεια διαμονής του άρθρου 18 παρ. 4 της Σ.Α.
  • Έγγραφο-α που αποδεικνύουν τη διεύθυνση κατοικίας του αιτούντα στην ελληνική επικράτεια. Για τη λίστα εγγράφων που μπορούν να υποβληθούν για το σκοπό αυτό, πατήστε εδώ.
  • Όσοι δεν είχαν αποκτήσει το δικαίωμα μόνιμης διαμονής κατά την αρχική χορήγηση του εγγράφου διαμονής, πρέπει να αποδείξουν ότι συνέχιζαν να διαμένουν στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της Οδηγίας 2004/38/ΕΚ αδιάλειπτα (Άρθρα 11 και 13 της Σ.Α.) για το διάστημα μέχρι και την απόκτηση του δικαιώματος μόνιμης διαμονής. Η πλήρωση των ως άνω προϋποθέσεων έχει ως αποτέλεσμα να αποδεικνύονται παράλληλα και οι προϋποθέσεις του συνεχούς και νομίμου της διαμονής τους, για το σκοπό της απόκτησης του δικαιώματος μόνιμης διαμονής (Άρθρο 15 της Σ.Α.). Σημειώνεται ότι, η περίοδος συνεχούς και νόμιμης διαμονής, σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης, πριν τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, προσμετράται κατά τον υπολογισμό της περιόδου για την απόκτηση του δικαιώματος μόνιμης διαμονής (Άρθρο 16 της Σ.Α.).

Για παράδειγμα, υπήκοος του Ηνωμένου Βασιλείου διέμενε σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης στην ελληνική επικράτεια ως μη μισθωτός από τις αρχές του έτους 2019 και χορηγήθηκε στις αρχές του 2021 έγγραφο διαμονής του άρθρου 18 παρ. 4, ως μη έχων δικαίωμα μόνιμης διαμονής, με διάρκεια ισχύος τα πέντε έτη. Αν ο αιτών στις αρχές του 2025 προσέλθει για ανανέωση, θα πρέπει απλά να αποδείξει ότι πληρούσε τις προϋποθέσεις του άρθρου 11 της Σ.Α., περί του αδιάλειπτου και του άρθρου 13 της Σ.Α περί του δικαιώματος διαμονής ως μη μισθωτός (εκτός και αν μετέβαλλε το καθεστώς του) για κάθε ένα από τα υπολειπόμενα τρία χρόνια (δηλ. από το 2021 μέχρι το 2023), καθόσον παράλληλα εκπληρώνονται και οι προϋποθέσεις της συνεχούς και νόμιμης διαμονής του άρθρου 15 της Σ.Α. για την απόκτηση του δικαιώματος μόνιμης διαμονής. Οπότε από το 2023 και έπειτα, ο υπήκοος αυτός έχει αποκτήσει το δικαίωμα μόνιμης διαμονής και σύμφωνα με το άρθρο 15 της Οδηγίας 2004/38/ΕΚ, δεν υπόκειται σε όρους.

  • Όσοι είχαν αποκτήσει δικαίωμα μόνιμης διαμονής και συνεπώς τους είχε χορηγηθεί έγγραφο διαμονής δεκαετούς διάρκειας κατά την αρχική χορήγηση, δεδομένου ότι η μόνιμη διαμονή δεν υπόκειται στους όρους της μη μόνιμης διαμονής, πρέπει απλά να αποδείξουν ότι δεν παραβιάστηκε ο όρος του άρθρου 15 παρ. 3 της Σ.Α. . Δεν απουσίαζαν, δηλαδή, πέραν των πέντε συναπτών ετών από την ελληνική επικράτεια κατά τη διάρκεια ισχύος της άδειας διαμονής τους. Η απόδειξη μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε αποδεικτικό μέσο, που μπορεί να θεμελιώνει την είσοδο και τη διαμονή τους στην ελληνική επικράτεια την περίοδο αυτή.

Για παράδειγμα, σε υπήκοο του Ηνωμένου Βασιλείου χορηγήθηκε στις αρχές του έτους 2021 έγγραφο διαμονής του άρθρου 18 παρ. 4, ως έχοντα δικαίωμα μόνιμης διαμονής με διάρκεια ισχύος τα δέκα έτη. Αν ο αιτών προσέλθει κατά τη λήξη της άδειας διαμονής του για την ανανέωσή της, τότε ένα έγγραφο που απλά να αποδεικνύει τη διαμονή του στην ελληνική επικράτεια κατά την περίοδο 2021-2025 και ένα κατά την περίοδο 2025-2030 επαρκεί για το σκοπό της μη παραβίασης του όρου του άρθρου 15 της Σ.Α. και κατ’ επέκταση της ανανέωση της άδειας διαμονής του.

Για τη φόρμα της υπεύθυνης δήλωσης, πατήστε εδώ.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση επί των απαιτούμενων δικαιολογητικών, μπορείτε να επικοινωνείτε με την αρμόδια Υπηρεσία του τόπου κατοικίας σας.

Η αίτηση για ανανέωση της άδειας διαμονής μπορεί να υποβληθεί δύο μήνες πριν τη λήξη ισχύος της προηγούμενης άδειας διαμονής. Ουσιαστικά αυτή η πρόβλεψη αναφέρεται στις περιπτώσεις ανανέωσης της άδειας διαμονής με διάρκεια ισχύος τα δέκα έτη.

Οι κάτοχοι της άδειας διαμονής διάρκειας ισχύος πέντε ετών (μη μόνιμη διαμονή), που αποκτούν δικαίωμα μόνιμης διαμονής σύμφωνα με τα άρθρα 15 και 16 της Σ.Α., μπορούν, ενόσω ισχύει η άδεια διαμονής τους ή κατά τη λήξη αυτής, να υποβάλλουν οποτεδήποτε αίτηση για τη χορήγηση άδειας διαμονής του ιδίου άρθρου, με διάρκεια ισχύος δέκα (10) έτη, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά για το σκοπό αυτό.

Στο δηλωτικό σύστημα το οποίο έχει επιλέξει η Ελλάδα, η κατοχή του εγγράφου διαμονής δεν αποτελεί προϋπόθεση νόμιμης διαμονής στη χώρα. Άρα η λήξη του εγγράφου ή η μη υποβολή ή μεταγενέστερη της λήξης υποβολή αίτησης για την ανανέωση της άδειας διαμονής, σε καμία περίπτωση δεν θίγει το καθεστώς διαμονής τους στην ελληνική επικράτεια και το δικαίωμά τους να υποβάλλουν αίτηση για ανανέωση, ενώ δεν υφίστανται σχετικές κυρώσεις. Η πλήρωση και μόνο των προϋποθέσεων της Σ.Α., αρκεί για να απολαμβάνουν τα δικαιώματα που θέτει αυτή.

Η διαδικασία δακτυλοσκόπησης εφαρμόζεται αναλόγως και στην περίπτωση ανανέωσης της άδειας διαμονής.

Τελευταιές Αναρτήσεις