ΕΡΩΤΗΣΗ:
Πως σχολιάζετε την παράδοση Κουφοντίνα και γενικότερα πως συνδέετε το θέμα της εξάρθρωσης της 17Νοέμβρη με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Η παράδοση του Κουφοντίνα προσφέρει νέα δεδομένα στην διαδικασία της ολοκληρωτικής εξάρθρωσης της 17Ν. Είναι ευδιάκριτο, πλέον, ακόμα και στους πλέον δύσπιστους ότι ο επίλογος της εξάρθρωσης της οργάνωσης είναι πολύ κοντά. Και δείχνει τον βαθμό ετοιμότητας οργάνωσης και στρατηγικού σχεδιασμού της Ελληνικής Αστυνομίας η οποία καλείται, καθημερινά, να προστατεύει τον έλληνα πολίτη.
ΕΡΩΤΗΣΗ:
Αναφέρεστε στον επίλογο της 17Ν συγκεκριμένα ή της τρομοκρατίας, συνολικά, στην Ελλάδα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Το φαινόμενο της τρομοκρατίας κινείται και πέραν των ορίων της 17Ν. Τόσο ο ΕΛΑ, όσο και άλλες μικρότερες τρομοκρατικές οργανώσεις, κινήθηκαν στον χώρο αυτό. Θα μιλήσουμε για πλήρη εξάρθρωση όταν συλληφθούν και παραπεμφθούν στην Δικαιοσύνη τα μέλη και αυτών των οργανώσεων. Η θεωρία των συγκοινωνούντων δοχείων έχει επαληθευτεί.
ΕΡΩΤΗΣΗ:
Εξετάζονται μέχρι και οκτακόσια διαφορετικά σενάρια κινδύνων και απειλούν για την Ολυμπιάδα. Ποια θεωρείται εσείς σημαντικότερα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Δεν είναι εύκολο να προβλέψει κανείς την μορφή των κινδύνων που ελλοχεύουν. Γίνεται, ήδη, συστηματική συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση πληροφοριών από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα συνιστούν δύο σημαντικές απειλές. Δίχως, βέβαια, να παραγνωρίζονται οι κίνδυνοι που προέρχονται από φαινόμενα αντικοινωνικών συμπεριφορών (χουλιγκανισμός) ή κίνδυνος από περιβαλλοντικά ατυχήματα (μόλυνση , ρύπανση, πυρκαγιές). Για την αντιμετώπιση όλων αυτών, εκπονήθηκαν ειδικά σχέδια και, παράλληλα, εκπαιδεύονται εκείνοι που θα κληθούν να τα αντιμετωπίσουν.
ΕΡΩΤΗΣΗ:
Υπάρχουν, τελικά, καθυστερήσεις στον τομέα της ασφάλειας των Ο.Α.;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Τελειώσαμε με τον στρατηγικό και τακτικό σχεδιασμό των αγώνων και βρισκόμαστε στην φάση της ολοκλήρωσης του επιχειρησιακού σχεδιασμού. Στο τέλος του χρόνου, θα είμαστε έτοιμοι. Μέχρι τότε, για κάθε ολυμπιακό χώρο (π.χ εγκαταστάσεις, Ολυμπιακό Χωριό), για κάθε χώρο φιλοξενίας, για τις συγκοινωνίες, για τους χώρους άφιξης και αναχώρησης (π.χ λιμάνια, αεροδρόμια), θα υπάρχουν ολοκληρωμένα και λεπτομερειακά σχέδια ασφάλειας. Η όλη προετοιμασία κινείται μέσα στα χρονοδιαγράμματα, κάτι που επιβεβαίωσε, με την τελευταία επίσκεψή του, και ο αρμόδιος για θέματα ασφάλειας της ΔΟΕ. Οι Κασσάνδρες διαψεύσθηκαν .
ΕΡΩΤΗΣΗ:
Όμως οι υπηρεσίες ενός κράτους, που "πνίγονται" σε μια νεροποντή στον Κηφισό, πώς μέσα σε ενάμιση χρόνο θα είναι ικανές να αντιμετωπίσουν παρόμοια ή και εντονότερα φυσικά φαινόμενα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Στις πρόσφατες πλημμύρες, σύμφωνα και με τις δημόσιες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, υπήρξαν κενά και παραλείψεις στο συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών. Ασφαλώς και είναι αδιανόητο, ακόμα και να το σκεφτεί κανείς, ότι τέτοιου είδους φαινόμενα μπορούν να παρουσιαστούν κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα, το Λιμενικό και οι Ένοπλες Δυνάμεις ολοκληρώνουν τον σχεδιασμό τους και εκπαιδεύουν κατάλληλα το προσωπικό τους.
ΕΡΩΤΗΣΗ:
Προκηρύχθηκε, ήδη, ο διαγωνισμός ύψους 70 δις. Για την προμήθεια συστημάτων ελέγχου και παρακολούθησης των Ο.Α. Με τη λήξη της διοργάνωσης, ποιος θα είναι ο ρόλος τους;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Δεν μιλάμε για συστήματα "μιας χρήσης" αλλά για μια διαχρονική επένδυση ασφάλειας του έλληνα πολίτη. Με την ευκαιρία της διοργάνωσης, η χώρα μας τελειοποιεί τόσο τις υποδομές της, όσο και την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού. Επιπλέον, η υπηρεσία αυτών των συστημάτων, όχι μόνο σε ενδεχόμενα τρομοκρατικών επιθέσεων, αλλά και σε πλημμύρες ή άλλες φυσικές καταστροφές, είναι το μεγάλο και διαχρονικό "συν" στην απόκτησή τους.
ΕΡΩΤΗΣΗ:
Γράφτηκε ότι οι αμερικανικές και οι βρετανικές εταιρείες συστημάτων ασφαλείας θεωρούνται "φαβορί" στο σχετικό διαγωνισμό, λόγω της συμβολής στην εξάρθρωση της τρομοκρατίας.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Στο διαγωνισμό για την προμήθεια των συστημάτων ασφαλείας παίρνουν μέρος τρία ισχυρά κονσόρτσιουμ τα οποία συγκροτούνται από μεγάλες ξένες και ελληνικές εταιρείες. Το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας και τα αρμόδια όργανά του, ασφαλώς και θα επιλέξουν εκείνο το κονσόρτσιουμ που θα προσφέρει τις πιο σύγχρονες, αξιόπιστες και αποτελεσματικές λύσεις. Είναι λάθος να κάνουμε τέτοιους συνειρμούς. Δεν υπάρχουν "φαβορί", παρά μόνο συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής τα οποία και εξυπηρετούν την επίτευξη του προσδοκώμενου αποτελέσματος.