20-10-2010
Κ. πρώην Πρωθυπουργέ, κ. Υπουργέ Προστασίας του Πολίτη, κ. Υφυπουργέ Προστασίας του Πολίτη, κ. Γενικοί Γραμματείς, κ. Βουλευτές, κ. Πρόεδρε του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Πρέσβεις, κ. Δήμαρχοι, κ. Αρχηγοί του Λιμενικού και του Πυροσβεστικού Σώματος, κ. Εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, κ. Επίτιμε Αρχηγέ της Ελληνικής Αστυνομίας και εκλεκτοί προσκεκλημένοι.
Κυρίες και κύριοι,
Τιμούμε σήμερα τη μνήμη του Αγίου Αρτεμίου, Προστάτη του Σώματος και ταυτόχρονα γιορτάζουμε την «Ημέρα της Αστυνομίας».
Με την θεσμοθέτηση της ημέρας αυτής, η Πολιτεία τιμά την Ελληνική Αστυνομία για την προσφορά της στην Πατρίδα και την κοινωνία.
Δεν είναι τυχαίο ούτε συμπτωματικό ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει ως προστάτη της τον Άγιο Αρτέμιο. Η βαθιά θρησκευτική πίστη, η ισχυρή θέληση, η προσήλωση στο καθήκον, η υπηρεσιακή επάρκεια και η ικανότητα να διαχειρίζεται επιτυχώς κρίσεις ανέδειξαν, στα ταραγμένα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου, την προσωπικότητα του Αγίου Αρτεμίου.
Μια τέτοια Αγία προσωπικότητα δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί και για μας, για την Ελληνική Αστυνομία, τον προστάτη και συμπαραστάτη μας αλλά και διαχρονικό πρότυπο συνέπειας, ευθύνης, ήθους, πηγή άντλησης δύναμης και θάρρους.
Αυτές τις αρχές και αυτές τις αξίες τιμούμε σήμερα που συμβολικά εκφράζει η αγιοσύνη του και η Ελληνική Αστυνομία υπηρετεί διαχρονικά.
Και για μια ακόμη φορά, καλούμαστε να μεταλάβουμε από το ιερό δισκοπότηρο αυτών των αξιών και να συνεχίσουμε με την ίδια πίστη, με την ίδια καθαρότητα καρδιάς και μυαλού, το δύσκολο αγώνα μας.
Η σημερινή όμως μέρα αποτελεί και ημέρα μνήμης των συναδέλφων μας που θυσιάστηκαν στην εκτέλεση του καθήκοντος. Η θυσία τους αποτελεί την υπέρτατη έκφραση προσφοράς του Έλληνα Αστυνομικού για την προστασία των πολιτών και της κοινωνίας και αποτυπώνει, με ανάγλυφο τρόπο, τα ιδεώδη για τα οποία όλοι εμείς δίνουμε καθημερινά το δικό μας αγώνα.
Μέρες σαν την σημερινή μας δίνουν τη δυνατότητα να αναφερθούμε σε μετρήσιμα μεγέθη, απτά αποτελέσματα και επιτρέπουν ένα γόνιμο και δημιουργικό απολογισμό αλλά και προβληματισμό για το μέλλον.
Είναι, γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται μπροστά σε νέα δεδομένα, σε σημαντικά γεγονότα και ιστορικές προκλήσεις τεράστιας σημασίας για την πορεία και την προοπτική της ίδιας αλλά και της Χώρας μας γενικότερα.
Βρίσκεται μπροστά:
· Σε αλλαγές της κοινωνικής δομής.
· Σ’ ένα παγκόσμιο περιβάλλον με διαμορφούμενες γεωστρατηγικές και γεωπολιτικές μεταβολές.
· Σ’ ένα νέο περιβάλλον ασύμμετρων απειλών και παγκοσμιοποιημένου φόβου.
· Στην απειλή της εγχώριας τρομοκρατίας.
· Σε νέες μορφές εγκληματικότητας με ποιοτικά διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά, πολλές φορές πρωτόγνωρα για τα Ελληνικά δεδομένα.
Είναι δε απόλυτα κατανοητό ότι η νέα πραγματικότητα επιβάλλει ρυθμούς που δεν δικαιολογούν ολιγωρίες ή καθυστερήσεις, αγκυλώσεις του παρελθόντος και οι λύσεις πρέπει να είναι άμεσες, ορατές και συγκεκριμένες.
Χωρίς ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει σταθερό περιβάλλον άρα ούτε οικονομική και φυσικά κανενός άλλου είδους ανάπτυξη. Η ασφάλεια αναδεικνύεται σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πολύτιμο κοινωνικό αγαθό αλλά και αναφαίρετο δικαίωμα που η Ελληνική Αστυνομία καλείται να εγγυηθεί.
Το έγκλημα αυξάνεται, αλλάζει μορφή, γίνεται πιο σύνθετο, πιο βίαιο και μετεξελίσσεται αποκτώντας, πολλές φορές, διεθνικό χαρακτήρα. Απέναντι σ’ αυτή την πρόκληση η Ελληνική Αστυνομία έρχεται να δώσει τη δική της δυναμική απάντηση κοιτάζοντας το πρόβλημα κατάματα. Μια απάντηση που αρμόζει σε ένα κράτος δικαίου, σε μια κοινωνία ανοιχτή, σε μια σύγχρονη δημοκρατία.
Όλοι μαζί εργαζόμαστε σκληρά για μια Αστυνομία σύγχρονη, αποτελεσματική, κοντά στον πολίτη που εγγυάται την νομιμότητα και την ασφάλεια για όλους.
Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των δράσεών μας, μας επιτρέπουν να αντιμετωπίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εφησυχάζουμε.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι:
Σε βασικές κατηγορίες αδικημάτων και ιδίως σε εκείνες που επηρεάζουν αρνητικά το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, παρατηρείται μείωση.
Οργανωμένες εγκληματικές ομάδες ημεδαπών και αλλοδαπών κακοποιών εξαρθρώθηκαν.
Στον τομέα της οδικής ασφάλειας, εφαρμόζουμε ολοκληρωμένα συστήματα αστυνόμευσης του οδικού δικτύου με συνεχείς ελέγχους και στοχευμένη παρουσία στα επικίνδυνα σημεία. Ο στόχος για μείωση του συνολικού αριθμού των νεκρών, από τα τροχαία ατυχήματα, κατά 100 λιγότερους σε σχέση με την περσινή χρονιά έχει ήδη επιτευχθεί και σήμερα ο αριθμός των νεκρών έχει μειωθεί κατά 176 άτομα.
Ανταποκριθήκαμε με επιτυχία στη διαχείριση κρίσιμων περιστατικών και σημαντικών γεγονότων. Διασφαλίζουμε το δικαίωμα των κοινωνικών ομάδων να διαδηλώνουν ελεύθερα, ειρηνικά και απρόσκοπτα ταυτόχρονα όμως προστατεύουμε τη ζωή και τη περιουσία των πολιτών. Στεκόμαστε με μηδενική ανοχή απέναντι στην ανομία, απέναντι σ’ αυτούς που υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή και ειρήνη.
Στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, η Ελληνική Αστυνομία είχε μια σημαντική επιτυχία, με την εξάρθρωση του Επαναστατικού Αγώνα, της σοβαρότερης τρομοκρατικής οργάνωσης που έδρασε στη Χώρα μας μετά τον Ε.Λ.Α. και τη 17 Νοέμβρη. Συλλάβαμε και παραπέμψαμε στη Δικαιοσύνη 6 μέλη της και εντοπίσαμε τα κρησφύγετά της, με το σύνολο του οπλισμού της.
Η δράση της κλόνιζε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, υποβάθμιζε τον πολιτισμό μας και τραυμάτιζε τη δημοκρατία μας. Με την επιτυχία μας αυτή, αναμφισβήτητα, βελτιώσαμε σημαντικά τις συνθήκες ασφάλειας και τη διεθνή εικόνα της Χώρας μας.
Οι προσπάθειές μας όμως δεν σταματούν εδώ. Οι έρευνες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, χωρίς εκπτώσεις, για την εξάρθρωση όλων των πτυχών του τρομοκρατικού φαινομένου στη Χώρα μας.
Ταυτόχρονα:
· Εκσυγχρονίζουμε το θεσμικό μας πλαίσιο.
· Συνεργαζόμαστε με τη διεθνή αστυνομική κοινότητα και τους διεθνείς οργανισμούς, έχοντας παρουσία και ρόλο.
· Συμμετέχουμε σε ειρηνευτικές αποστολές, όπως στο Κόσσοβο και στο Αφγανιστάν.
· Αναβαθμίζουμε την εκπαίδευση και επιμόρφωση του προσωπικού μας δίνοντας έμφαση στη δια βίου εκπαίδευση και στην προώθηση νέων πρακτικοποιημένων προτύπων για τους νεοεισερχόμενους Αστυνομικούς.
· Προχωράμε στην αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών μας σε όλη την Επικράτεια.
· Βελτιώνουμε συνεχώς την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους πολίτες.
Ο φετινός όμως εορτασμός συμπίπτει χρονικά με μία κρίσιμη ιστορικά στιγμή. Η παγκόσμια οικονομική κρίση πλήττει και τη Χώρα μας. Επηρεάζει περισσότερο τους ασθενέστερους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κοινωνικό ιστό. Η Ελληνική Αστυνομία καλείται σήμερα να λύσει μια πολύ δύσκολη εξίσωση με σταθερές την κοινωνική συνοχή, την ασφάλεια, την ανάπτυξη και μεταβλητές την ανεργία, τη λαθρομετανάστευση, την εγκληματικότητα και την τρομοκρατία.
Για να γίνει αντιληπτή η δυσκολία επίλυσης της παραπάνω εξίσωσης, αναφέρω μόνο ένα στοιχείο των μεταβλητών της. Σήμερα η Ελλάδα δέχεται το 80% με 90% της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη. Είμαστε μια πολύ μικρή χώρα για να δεχόμαστε ένα τόσο μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα. Είναι δυσβάσταχτο το κόστος, όχι μόνο το οικονομικό αλλά και το κοινωνικό. Ενδεικτικά αναφέρω ότι διαχειριζόμαστε κάθε χρόνο ως Ελληνική Αστυνομία, μόνο σε συλλήψεις, περίπου τριακόσιες χιλιάδες (300.000) παράνομους μετανάστες. Δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) Αστυνομικοί, το ένα τρίτο περίπου του προσωπικού μας, ασχολούνται καθημερινά μόνο με το θέμα αυτό. Είναι φανερό ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα αυτό μόνοι μας ως Χώρα. Χρειαζόμαστε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής ένωσης γιατί το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης δεν είναι μόνο εθνικό, είναι ευρωπαϊκό.
Παράλληλα, οι απαιτήσεις των πολιτών για ασφάλεια είναι δικαιολογημένα πιο πιεστικές. Τα αιτήματά τους δεν περιορίζονται στη χάραξη μακροπολιτικών. Ζητούν άμεσες λύσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους αλλά ταυτόχρονα θα σέβονται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους.
· Θέλουν πόλεις ασφαλείς και φιλόξενες.
· Ζητούν να αισθάνονται σιγουριά στα χωριά τους.
· Παιδικές χαρές που θα παίζουν τα παιδιά, χωρίς φόβο.
· Γειτονιές, στις οποίες θα ζουν χωρίς την αίσθηση της ανασφάλειας.
Με γνώμονα αυτά, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε ολοκληρωμένες αστυνομικές δράσεις, τόσο στον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος, όσο και στην αντιμετώπιση της μικροεγκληματικότητας, με στοχευμένη επιχειρησιακή στρατηγική που βασίζεται στη συνεχή χαρτογράφηση της εγκληματικότητας.
Με ρεαλιστικό σχεδιασμό και ορθολογική χρήση του ανθρώπινου δυναμικού, πετύχαμε την εμφανή παρουσία μας στους δρόμους και στις γειτονιές. Αναβαθμίσαμε το ρόλο της Άμεσης Δράσης, του ιστορικού 100, συστήνοντας τις ομάδες ΔΙκυκλης ΑΣτυνόμευσης, τις γνωστές ΔΙΑΣ, αρχικά στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια σε όλες τις πόλεις της Χώρας μας, με πολύ καλά αποτελέσματα στην καταπολέμηση του εγκλήματος και ενισχύσαμε σημαντικά τα Τμήματα Ασφαλείας, απαντώντας ουσιαστικά στο έγκλημα.
Μοναδική συνισταμένη των δράσεων μας είναι η διασφάλιση του δικαιώματος των πολιτών να ζουν, να εργάζονται και να δημιουργούν σε ένα ασφαλές περιβάλλον.
Στις ανάγκες αυτού ακριβώς του νέου περιβάλλοντος – όπου η αξιοπιστία, η αποτελεσματικότητα, και η ευελιξία αποτελούν βασικά ζητούμενα – καλείται να ανταποκριθεί η Ελληνική Αστυνομία.
Οι πολίτες περιμένουν πολλά από εμάς. Και αυτό, επιτρέψτε μου να πω, αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλει ο Έλληνας πολίτης την Αστυνομία αναγνωρίζοντας την ικανότητα της να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και στα μεγάλα γεγονότα.
Οι πολίτες μας εμπιστεύονται. Οφείλουμε να τους δικαιώσουμε.
Αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα. Να σταθούμε δίπλα τους, εγγυητές της ζωής και της περιουσίας τους σ φυρηλατώντας μια σχέση που θα βασίζεται στην αδιαπραγμάτευτη αρχή της προστασίας των ανθρωπίνων και ατομικών δικαιωμάτων και των συνταγματικά κατοχυρωμένων ελευθεριών.
Είμαι βέβαιος ότι θα το κερδίσουμε.
Οι επιτυχίες μας σε βάρος του οργανωμένου εγκλήματος απέδειξαν ότι η οργάνωση και ο σχεδιασμός, όταν γίνονται στοχευμένα και όχι ευκαιριακά, αποφέρουν θετικά αποτελέσματα. Αποτελέσματα που επιτυγχάνονται χάρη στη συνεχή προσπάθεια των Αστυνομικών οι οποίοι εργάζονται καθημερινά με μεθοδικότητα, υπομονή και επιμονή.
Διαπιστώνω καθημερινά, τον επαγγελματισμό και το υψηλό αίσθημα ευθύνης με τον οποίο οι Έλληνες Αστυνομικοί αντιμετωπίζουν τις μεγάλες αυτές προκλήσεις. Και τους ευχαριστώ γι’ αυτό.
Σημασία όμως ιδιαίτερη έχει, όχι ο δικός μου δημόσιος έπαινος, αλλά η γενική αναγνώριση του αποτελέσματος των προσπαθειών μας από την Πολιτεία και τον Ελληνικό λαό. Και σε μια εποχή, που οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν στην Πολιτεία να καταβάλει τις απαιτούμενες για τον υλικοτεχνικό εκσυγχρονισμό του Σώματος και την ενίσχυση του εισοδήματος του Έλληνα Αστυνομικού οικονομικές δαπάνες, η εμπιστοσύνη των πολιτών στον Έλληνα Αστυνομικό αποτελεί γι αυτόν τη μεγαλύτερη ηθική αμοιβή και το βασικό κίνητρο για να συνεχίζει να εργάζεται με τον ίδιο ζήλο, την ίδια αυταπάρνηση.
Κυρίες και κύριοι,
Η Ελληνική Αστυνομία καλείται καθημερινά να προασπίσει τη ζωή, την αξιοπρέπεια και την περιουσία των πολιτών. Είναι δίπλα τους υπηρετώντας το αυτονόητο. Η ανιδιοτέλεια, η προσφορά στον συνάνθρωπο, το επικίνδυνο τόλμημα, η αυτοθυσία είναι η καθημερινότητά μας και δεν αποτελούν είδηση για εμάς.
Διατηρούμε τα θετικά και διορθώνουμε τα αρνητικά του χθες, χωρίς στερεότυπα και προκαταλήψεις. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν εφησυχάζουμε. Αγωνιζόμαστε, σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο για την Πατρίδα μας, οπλισμένοι με θάρρος, αποφασιστικότητα και ομοψυχία για να παραμείνει η Ελλάδα μια ασφαλής χώρα.
Με αμέριστους συμπαραστάτες στον αγώνα μας την Ελληνική Πολιτεία και την Κοινωνία, είμαι βέβαιος ότι θα το καταφέρουμε.
Σας ευχαριστώ.