Κατά το έτος 2004 οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας επιλήφθηκαν σε 65 υποθέσεις Εμπορίας Ανθρώπων και Σωματεμπορίας, εκ των οποίων οι 29 διαπράχθηκαν από Εγκληματικές Οργανώσεις. Από τις έρευνες και τις προανακρίσεις των υποθέσεων αυτών κατηγορήθηκαν 352 δράστες, Έλληνες και αλλοδαποί, ενώ υπήρξαν 181 θύματα (άνδρες, γυναίκες και ανήλικοι) οικονομικής και σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Σε 46 θύματα παρασχέθηκε αρωγή και προστασία από τις μονάδες αρωγής και προστασίας της Πολιτείας, καθώς και από μη κυβερνητικές οργανώσεις(Μ.Κ.Ο.) Για 25 θύματα(7 υπήκοοι Αλβανίας, 3 υπήκοοι Βουλγαρίας, 1 υπήκοος Λιθουανίας, 2 υπήκοοι Μολδαβίας, 3 υπήκοοι Ουζμπεκιστάν, 6 υπήκοοι Ουκρανίας, 2 υπήκοοι Ρουμανίας, 1 υπήκοος Ρωσίας), εκδόθηκε διάταξη του αρμόδιου Εισαγγελέα, με την οποία ανεστάλη η απέλασή τους, σύμφωνα με το άρθρο 12 του Ν.3064/02.
Οι επιληφθείσες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας συνεργάσθηκαν:
- Με τις αλλοδαπές Διπλωματικές(Πρεσβείες-Προξενεία) Αρχές στη Χώρα μας, σε 12 περιπτώσεις για την παροχή αρωγής και προστασίας στα θύματα υπηκόων τους. Τα θύματα μεταφέρθηκαν στις προαναφερόμενες Αρχές μετά από συνεννόηση και στη συνέχεια σε συνεργασία με τον Δ.Ο.Μ. Ελλάδος πραγματοποιήθηκε ο ασφαλής επαναπατρισμός τους.
- Με τον Δ.Ο.Μ. στις προαναφερόμενες 12 περιπτώσεις καθώς και σε 5 επιπλέον για τον ασφαλή επαναπατρισμό.
- Με την Γενική Γραμματεία Ισότητας καθώς και με την Γενική Γραμματεία Υγείας-Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την παροχή αρωγής και προστασίας σε 31 θύματα(7 υπήκοοι Αλβανίας, 4 υπήκοοι Βουλγαρίας, 2 υπήκοοι Λιθουανίας, 2 υπήκοοι Μολδαβίας, 6 υπήκοοι Ουκρανίας, 8 υπήκοοι Ρουμανίας, 2 υπήκοοι Ρωσίας) από Κυβερνητικούς(ΕΚΑΚΒ) και Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς( Γιατροί του Κόσμου, ΚΕΣΟ, ΕΚΚΥΘΚΑ, ΚΑΘΒ, ΑΡΣΙΣ).
Επισημαίνεται ότι η πλειοψηφία των θυμάτων βρίσκεται νόμιμα στη Χώρα μας και για το λόγο αυτό δήλωσαν στις επιληφθείσες Υπηρεσίες ότι δεν επιθυμούν να τεθούν υπό την προστασία της Πολιτείας. Ήδη η πλειοψηφία τους έχει αναχωρήσει για τις πατρίδες τους, ενώ ένας μικρός αριθμός βρίσκεται ακόμα στη χώρα μας.